YUKARI GÖKDERE EĞİRDİR
Yukarı Gökdere, Isparta ilinin Eğirdir ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe
Yukarı Gökdere’liler çok seneler önce göçebe bir hayat yaşarlarmış. Yaz gelince bu günkü oturdukları havaliye gelirler, keçilerini koyunlarını otlatır. kış gelince Antalya havalisine giderlermiş. Teke yöresine inince bu havalinin derebeyi olan Tekelioğlu, Eğirdir havalisine gelince buranın derebeyi Yılanlıoğlu bu göçebe insanlardan vergi alırmış. Bu durumdan memnun olmayan Y. Gökdereliler, bir yere yerleşmek ve derebeyin birisinden kurtulmak istemişler. Bu maksatla Sütçüler’in Şıhlan köyünde oturan Horasan’dan gelen Pomucak Şıhı, Şıh Muslahattin’e başvurmuşlar ve kendilerine yerleşmek için yer göstermesini istemişler. Şıh Muslahattin onların bugünkü Aşağı Gökdere’ye (2. Kovada Elektrik Santralinin alt kısımları) yerleşmelerini, cami, medrese ve evler yapmalarını tavsiye etmiş.Böylece Gökdereliler sadece Yılanlıoğluna tabi olmuşlar ve ona vergi vermişler.
Kültür
Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya
Doğal Güzellikleriyle Yukarı Gökdere Eski Isparta valimiz Sayın Halil İbrahim Daşöz, Yukarı Gökdere'yi hep İsviçre kasabalarına benzetir, ve pek çok yönüyle köyümüzün İsviçre kasabalarından daha üstün olduğunu belirtirdi. Gerçekten de köyümüz, gerek sosyo-ekonomik kalkınmışlığı, gerekse özel konumu ve uzun yıllardır koruna gelen doğal güzellikleriyle ülkemizin örnek köylerinden birisidir. Bir gün Yukarı Gökdere'ye yolunuz düşer de yaşlı birisine Kocapınar'ı sormaya kalkarsanız, alacağınız cevap, Oğlum buradan doğru Yangalak'a git, Yangalaktan sağa dön, ileride Kocapınar'ı görürsün olacaktır..Yangalak ne acaba diye merak ettiyseniz, bizi okumaya devam etmeniz gerekiyor. Kocapınarı ise pek çoğunuzun bildiğini varsayıyoruz ama yine de "bilenler bilmeyenlere öğretsin" demiyor, ve bilmeyenler için Kocapınarı kısaca tanıtmak istiyoruz.. Geniş çim alanı, buz gibi kaynak suları ve asırlık söğütleriyle Kocapınar, Isparta'nın en güzel mesire yerlerinden biridir. On yıl öncesine kadar, her yıl düzenlenen yağlı güreş festivalleriyle tanınmıştır bu mekan. Köyün iklimi, akdeniz iklimi özelliği taşır. 1997'deki nüfus sayımına göre 1872.
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Kasnak Meşesi
Alanın Resmi Adı : Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı Coğrafik Konumu : 37° 41´ 35´´ Kuzey, 30° 49´ 56´´ Doğu koordinatları arasında, Eğirdir İlçesi Yukarı Gökdere Köyü hudutlarındadır. Alanı : 1300 Ha = 13 Km² Alanın Tanımı : Ülkemize has bir tür olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Kasnak Meşesinin korunması, genetik özelliğinin devamı ve bilimsel araştırma yapmak gayesiyle gelecek nesillere sunulması için Tabiatı Koruma Alanı adını almıştır. Yasal Konum : 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu?nun 2.maddesinin 4.paragrafı gereğince 27.7.1987 tarih ve OGM.MP.1.TKA.II.16 sayılı Bakanlık Olur?u ile tefrik edilmiştir. Toprak Envanteri : Saha, Orman Genel Müdürlüğü mülkiyeti olup, Devlet ormanıdır. İnsan Nüfusu : Saha içerisinde, yaşayan veya ikamet eden bulunmamaktadır. Ulaşım ve Altyapı : Bağlı bulunduğu Isparta İline 57 Km., Eğirdir İlçesine 12 Km. mesafededir. Yukarı Gökdere Köyüne kadar asfalt, diğer kısım stabilize yolla yapılmaktadır. Sahada altyapı yoktur. Fiziksel Özellikler Kara Özellikleri : Saha II. Zamana ait kalker anakayadan oluşmuş, kırmızı akdeniz toprağı tipinde olup, killi balçık ve balçıklı kil tekstüründedir. Flora ve Fauna Flora : Kocayemiş, Muşmula, Kürt ağacı, Yabani Gül, Tespih ağacı, Karamuk, Yabani nane, Kartal eğreltisi, Sığır kuyruğu, Papatya, Laden, Yemişen, Böğürtlen, Defne, Karaçalı, Keki, Geven, Sütleğen, Deve Dikeni, Kuzukulağı, Ayvadana, Bozçalba, Ada çayı, Yır otu, Acıyavşan, Yılan bıçağı, Ayı gülü, Oğlan otu. Fauna : Ağaç sincabı, Porsuk, Yaban domuzu, Tilki, Sansar, Tavşan Kült./Tarihsel Öz. : Tarihi ve kültürel bir değeri bulunmamaktadır. Kullanım Amaçları: Saha sadece bilim ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Mevcut Sorunlar : Dünyada orman olarak sadece bu yörede bulunan Kasnak Meşesi, Tabiatı Koruma Alanı olarak tefrik edilmesine rağmen çok büyük sorunumuz bulunmamaktadır. Ancak nadiren kaçak otlatma yapılarak genç fidanlar tahrip edilmektedir.
Hiç Yorum Bulunamadı..